RSI Nasıl Kullanılır? Yatırımcıların para kazanmasına yardımcı olabilen faydalı stratejiler geliştirmede teknik göstergeler çok önemlidir. RSI, yatırımcılar tarafından uzun süredir kullanılan böyle bir göstergedir.
RSI göstergesi (İndikatörü) MetaTrader gibi forex platformlarında işlem yapan yatırımcıların aktif olarak kullandığı bir yardımcı ekipmandır. Bu gösterge sadece FX platformlarında değil, Borsa İstanbul veya Kripto Para Borsalarında da aktif olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle RSI İndikatöründen en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi makalemizde sizlere aktaracağız.
RSI İngilizceden gelen Relative Strength Index kelimesinin kısaltmasıdır. Relative Strength Index kelimesinin Türkçe karşılığı Göreceli Güç Endeksi olarak geçmektedir. Bu terim aktif işlem hayatınızda sık sık karşınıza çıkabilmektedir. Bu nedenle ne şekilde nasıl kullanabilirsiniz incelemesini sağlayacağız.
Başlıklar arası Hızlı Geçiş Yapın
RSI Nasıl Kullanılır?
RSI, Göreceli Güç Endeksi anlamına gelir. İşlemlerde en sık kullanılan teknik göstergelerden biridir. Yatırımcılar bunu çoğunlukla finansal piyasada geçici olarak aşırı satış veya aşırı alım koşullarını belirtmek için kullanırlar. Ayrıca, pazarın aşırı genişleyip genişlemediğini ve yeniden izleme olasılığının olup olmadığını da gösterir. RSI bir osilatör olarak görüntülenmektedir. Bir osilatör, iki uç nokta arasında hareket eden bir çizgi grafiğidir. 0’dan 100’e kadar bir okumaya sahip olabilir. RSI değeri 70’in üzerindeyse, piyasa aşırı alım demektir. Aksine, değer 30’un altındaysa. O zaman aşırı satım koşullarını gösterir.

Bazı analistler ve yatırımcılar, 80’in üzerinde veya 20’nin altındaki en uç ölçümleri kullanmayı tercih ediyor. RSI’nin dezavantajı, fiyatın art arda yükselip alçalmasına neden olabilecek ve yanlış sinyaller verebilecek ani ve keskin fiyat hareketleri içermesidir. Bununla birlikte, bu artışları diğer sinyallerle karşılaştırırsanız ve bir ticaret onayı görürseniz, giriş veya çıkış noktalarını işaret edebilir. Fiyatın aşırı alım veya aşırı satım noktalarının çok ötesine uzanması yaygındır. RSI kullanan ticaret stratejilerinin, diğer teknik göstergelerle birleştirdiğinizde en iyi sonuç vermesinin nedeni budur. Çok erken olduğunda bir işleme girmekten kaçınmanıza yardımcı olabilmektedir.
RSI Nasıl Keşfedildi?
Momentum osilatörü RSI, J. Welles Wilder tarafından geliştirilmiştir. Göstergeye 1978’de “Teknik Ticaret Sistemlerinde Yeni Kavramlar” adlı kitabında yer verdi. Bu kitap aynı zamanda ADX ve SAR ile ilgili ayrıntıları da içeriyor. Göstergeleri bilgisayar çağından önce geliştirmesine rağmen, Wilder’ın göstergeleri, parlak potansiyel ve sonuçlar gösterdikleri için her zaman çok popüler kalmıştır. RSI, aralarında özellikle popülerdir. Yıllar boyunca birçok makale, kitap ve röportaj bunu öne çıkardı. Constance Brown, “Ticaret Profesyonelleri için Teknik Analiz” adlı kitabında bu gösterge için boğa piyasası kavramına ve ayı piyasası aralıklarına yer verdi.
Andrew Cardwell, Brown’ın RSI danışmanıydı. RSI için olumlu ve olumsuz geri dönüşler getirdi. Dahası, hem kelimenin tam anlamıyla hem de mecazi olarak sapma fikrini değiştirdi. Wilder’in formülüne göre, RSI’nın temel bileşenleri RS, Ortalama Kazanç ve Ortalama Kayıptır. Wilder’ın kitabında önerdiği hesaplama için 14 dönem vardır. Hesaplamanın kayıpları pozitif değerler olarak ifade ettiğini unutmayın; negatif değerler değil. Basit 14 dönem ortalamalarından, önceki ortalamalardan ve mevcut kazanç kaybından ortalama kazanç ve ortalama kaybı hesaplayabilirsiniz. RSI göstergelerine gitmeyi istiyorsanız, bu formülleri iyi öğrenmeniz akıllıca olacaktır.
RSI Nasıl Ayarlanır?
Çeşitli özellikleriyle otomatik ticarette önemli bir rol oynar. RSI’yi ticaretinizde birçok şekilde ayarlayabilirsiniz, örneğin:
- Trend çizgisi uygulaması: RSI ve kapanış tablosu çok benzerdir ve bazen aralarında ayrım yapmak zordur. Kapanış grafiği ister yukarı ister aşağı insin, yatırımcılar buna trend çizgileri uygular. Benzer şekilde, RSI’da kapanış trend çizgileri de uygulayabilirler. RSI trend çizgilerinin üç veya dört gün önce kırılması ilginç çünkü fiyat birkaç gün içinde aynı trend çizgisini kıracaksa gelişmiş bir sinyal veriyor.
- Patern kırılması: Bir modelin oluşumu, grafiğin oluşturulmasında önemli bir faktördür. Örüntüler tersine çevrilebilir veya devam edebilir. Her iki durumda da, belirli bir zamanda bir ara verebilmektedir. Şimdi, RSI, bir varlığın belirli bir süre boyunca altında yatan göreceli gücünü dikkate alıyor. Ara, RSI’da birkaç gün önce gerçekleşecek ve fiyat bu kırılmayı takip edecek.
- Gelişmiş kırılma ve bozulma: Önceden kırılma, RSI göstergesinin, fiyat henüz önceki zirveyi ihlal etmediğinde önceki zirveyi ihlal ettiği anlamına gelir. Dolayısıyla, fiyatın önümüzdeki birkaç seansta RSI’yi takip edeceğini gösteren erken bir sinyal. Benzer şekilde, gelişmiş bir kırılmada, RSI, fiyat hala bir önceki dipte iken önceki dip seviyeyi ihlal ediyor. Bu nedenle, fiyatın yakın zamanda bir önceki dip noktasını kıracağına dair gelişmiş bir sinyal vermektedir. Bu nedenle önümüzdeki seanslarda bir miktar düzeltme gösterebilmektedir.
RSI Stratejileri Nelerdir?
Yükseliş farklılaşması ve düşüş sapması gibi iki tür RSI ayrışması vardır. RSI göstergesi aşırı satım okuma pozisyonu oluşturduğunda ve fiyatta daha düşük düşüklere karşılık gelen daha yüksek bir düşük eşleşme bunu takip ettiğinde yükseliş eğilimi meydana gelir. Yükselen yükseliş momentumunu gösterir. Yatırımcılar, yeni bir uzun pozisyonu tetiklemesi için aşırı satım bölgesinin üzerindeki kırılmayı kullanabilmektedir. RSI aşırı alım değeri yarattığında ve fiyatta karşılık gelen yüksek yükseklerle eşleşen daha düşük bir yüksek olduğunda düşüş eğilimi meydana gelir.
RSI göstergesini kullanan faydalı işlem stratejileri şunları içerir:
- 2 dönemlik RSI; Larry Connors bu stratejiyi icat etti. RSI’yı parlak bir kısa vadeli zamanlama aracına dönüştüren alışılmadık bir yeniden inceleme sürecini içerir.
- RSI + S / R; Alım satımı ciddiye alan insanlar, sabrın kazanması için çok önemli olduğunu bilir ve bu strateji sabırlı bir yatırımcı içindir. Destek ve direnç bölgeleri arayarak aşırı satım ve aşırı alım sinyallerini doğrular.
- RSI sapması + şamdanlar; Şamdan kalıpları ticarette çok kullanışlıdır, ancak tek başlarına bir piyasanın üstünü veya altını aramak için yeterli değildir. Yatırımcılar, kendilerini daha geniş bağlamda neler olup bittiğine yönlendirebilen bir araca ihtiyaç duyarlar.
- Trend analizi için RSI orta hattı; 70 ve 30 satırları, RSI yorumlamasında sırasıyla aşırı alım ve aşırı satım koşullarını göstermesine rağmen, yatırımcıların gözlemlemesi gereken tek satırlar değildir. Eşit derecede önemli başka bir çizgi daha var: 50’deki orta hat. RSI 50’nin üzerindeyse, yükseliş piyasası olma şansı var. Bununla birlikte, 50’nin altında kalırsa, hakim pazar, rulman pazarıdır. Orta çizgiyi kullanan iki strateji vardır.
- RSI hatası salınımı; Wilder, RSI başarısızlık dönüş stratejisini güçlü bir ters çevirme sinyali olarak değerlendirdi. Fiyatın bağımsızlığı, başarısızlık dalgalanması için önemli bir ilkedir. Bu stratejide, yatırımcı olağan RSI farklılıklarını görmezden gelmelidir. RSI göstergesi 30’un altına düştüğünde ve daha sonra üzerine sıçradığında, geri çekildiğinde ve önceki yüksek seviyesini kırmadan önce 30’un üzerinde tuttuğunda bir yükseliş başarısızlık salınımı oluşur.
Sonuçta RSI Nasıl Kullanılır?
RSI göstergesini kullanmak ticareti çok kolay ve basit hale getirir. Bununla birlikte, acemi yatırımcılar genellikle hızlı bir şekilde kolay para kazanma eğilimindedir ve bu göstergeyi kendilerini iyi eğitmeden kullanmaya başlarlar. Hatta farklı parametreleri test etmeyi bile atlarlar. Bunun yerine, göstergenin yorumunu iyi anlarsanız veya doğru şekilde uygularsanız. O zaman bir işleme girmeniz veya çıkmanız için en iyi fiyatı gösterebilmektedir.
Ayrıca ticaret için en aktif zaman dilimlerini gösterebilmektedir. Bu nedenle yatırımcılara temel fiyat destek ve direnç seviyeleri hakkında bilgi sağlayabilmektedir. Teknik trend bilgileri ile daha iyisini yapabilirsiniz. Ayrıca, yeni başlayan biriyseniz risklerden kaçınmanız için stratejileri bir demo hesabında uyguladığınızdan emin olun.