Hesap Planı Nedir? Bir işletme sahibiyseniz veya kendi şirketinizi kurmak üzereyseniz, Hesap Planının ne olduğunu ve neden ihtiyacınız olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.
Bu makale içerisinde hesap planları hakkında detaylı bilgiler bulabilirisiniz. Şirketiniz için kapsamlı ve kullanılabilen bir Hesap Planına sahip olmanın önemini vurgulayacağız. Bu nedenle belgenin nasıl çalıştığını ve hangi bilgileri içermesi gerektiğini konuşacağız.
Ne tür bir işletmeye sahip olursanız olun Hesap Planı; mali durumunuzu yönetmeyi kolaylaştırmak için basit ama önemli bir kaynaktır. İster yatırımcılara evrak işlerini hazırlayan bir girişim kurucusu, ister kârınızı artırmak isteyen yerleşik bir işletme sahibi olun, bir Hesap Planı size şu şekilde yardımcı olabilmektedir.
Hesap Planı Nedir?
Temel bilgilerle başlayalım. Hesap Planı, şirketiniz için her tür finansal bilgiyi kategoriye ve alt kategoriye göre indeksleyen ve ayıran bir referans aracıdır.
Kategoriler ve alt kategoriler atamak için farklı ödeme türlerini ve harcamaları bölerek, ticari finansal tablolarda yer alan büyük hacimli finansal bilgileri daha kolay bir şekilde ayrıştırabilirsiniz. Bu, girişimcilerin verilerini farklı şekillerde dilimlemelerine, işletmelerinin finansal performansına ilişkin yeni iç görüler elde etmelerine olanak tanır. Ayrıca, potansiyel yatırımcıları göstermek için güçlü bir araç olabilmektedir. Bu nedenle gelecekte satışlar; harcamalar ve maliyetler gibi ticari işlemlerin nereye kaydedileceği konusunda bir kılavuz sağlayabilmektedir.

Hesap planınız, zamanla gelişecek canlı bir belgedir. Yıllar boyunca sıkı kayıtlar tutmak, şirketinizin farklı gelir türleri ve gidenler üzerindeki finansal performansını daha kolay karşılaştırabileceğiniz ve karşılaştırabileceğiniz anlamına gelir.
Hesap Planı Nasıl Çalışır?
Hesap Planı, kullanıcının aradığı bilgileri kolayca bulmasını ve incelemesini sağlamak için bir ad, açıklama ve referans numarası kullanarak bir şirketin tüm mali hesaplarını endeksler. Referans numaraları tipik olarak sırayla uygulanmaktadır. Bu nedenle hesap planınız standart bir mali tablo ile aynı sırayı takip eder. Bu, hesapların aşağıdaki gibi listeleneceği anlamına gelir:
- Bilançodaki hesaplar (varlıklar ve borçlar dahil)
- Hissedar eşitliği
- Gelir tablosundaki hesaplar (gelir ve giderleri kapsayan)
Bir hesap planı işyerinde görmenin kolay bir yeri, şirket gider muhasebesidir. Bir işletme için çalışıyorsanız ve bir satın alma işlemi gerçekleştirdiyseniz; Örneğin bazı temel ofis malzemeleri için, masrafı şirket hesaplarında doğru yerde görünecek şekilde kodlamanız gerekebilmektedir. Örneğin, ekibinizin başka bir takıma karşı ne harcadığınızı gösteren bir harcama kodu olabilmektedir. Ya da, bu kategorideki toplam harcamanın kolayca bölünmesine olanak tanıyan, ofis malzemeleri için özel bir kodunuz olabilmektedir.
Hesap Grafikleri bağımsız olarak oluşturulabilmektedir. Ancak muhtemelen tercih ettiğiniz muhasebe yazılımının zor işlerin çoğunu sizin için yapabileceğini göreceksiniz. Bunun, farklı kategoriler için mantıklı kodlamanın seçilmesini sağlamak ve tabii ki değerli zamanınızı daha az almak gibi avantajları vardır.
İşletme sahipleri, Şirketlerinin özelliklerini yansıtmak için Hesap Planları hakkında çok şey uyarlayabilirler. Bu standartlara uyulduğundan emin olmak için bu mali belgeyi hazırlarken izlenen belirli protokoller vardır.
Hesap Planı Türleri Nelerdir?
Bir şirket ayrı kodlar ve adlar verilen bir dizi farklı hesaba sahip olacaktır. Genellikle herhangi bir Hesap Planı belgesinde bulacağınız büyük kategoriler aşağıda verilmiştir.
Bilanço Hesapları
Herhangi bir işletme için temel mali tablolardan biridir. Bilanço hesapları genellikle bir hesap planında ilk sırada listelenir; bu, kullanılan kodların genellikle “1” ile başladığı anlamına gelir. Aşağıdaki hesap türlerinin listelendiğini göreceksiniz:
- Varlık hesapları; bunlar hem maddi hem de maddi olmayan varlıklar dahil olmak üzere farklı varlık türlerini ayırabilir. Bu, patent aldığınız teknolojiden nakit para ve ekipmana, araçlara, sahip olunan envantere veya mülke kadar her şeyi kapsayabilir.
- Sorumluluk hesapları; şirketinizin borçlu olduğu her şey bu hesaplarda tutulur ve kolay referans ve karşılaştırma için kodlanır. Bu, henüz ödenmemiş olan ücretler, şirket kredi kartları ve tedarikçi faturaları gibi alt kategorileri içerecektir.
- Hisse hesapları; öz sermaye hesapları, bilinen harcamalar düşüldükten sonra işletmenin değerini hissedarlarınıza göstermeniz için kullanılmaktadır. Öz sermaye, ilgili olması halinde stok türlerine ayrılabilmektedir.
Gelir Tablosu Hesapları
Hesap planınızda diğer ana bilgiler şirket gelir tablosundan alınacaktır. Bu, kolaylık sağlamak ve gelir, giderler ve nakit akışı hakkında veriye dayalı kararlara izin vermek için Hesap Planı kullanılarak kategorize edilebilen başka bir önemli iş belgesidir.
- Gelir hesapları; buradaki tablolar, satışlardan elde edilen gelirleri veya kira gibi diğer gelir akışlarını kapsayacaktır. Gelirin tam olarak nereden geldiğini göstermek için geliri farklı şekillerde sınıflandırabilirsiniz.
- Gider hesapları; ücretler, kira, küçük nakit harcamaları ve bir ofis veya mağaza işletmenin genel giderleri gibi tüm giderler burada kaydedilebilmektedir. Farklı maliyetleri farklı alt kategorilere ayırarak, kira ve kamu hizmetleri maliyetlerinizin geçen yıla göre yükselip yükselmediğini veya bir takımın ücretlerinin diğerinden çok daha ağır basıp basmadığını kolayca görebilirsiniz.
Hesap Planının Önemi
Öncelikle, harika bir Hesap Planına sahip olmak için daha kısa vadeli, taktiksel nedenler var. İşletmenizde kullanılan tüm farklı hesapların kapsamlı bir dizini olarak, finansal işlemleri kaydederken insanlara yardımcı olacak bir kılavuzdur ve hataları azaltabilmektedir. Bu zamandan ve dolayısıyla paradan tasarruf sağlar.
Ayrıca, muhasebe ekibiniz için bir referans aracı olarak işlev görebilmektedir. Ve yöneticilerin herhangi bir zamanda işletmenin kendi bölümlerinin nasıl performans gösterdiğine dair basit bir görünüm elde etmelerine yardımcı olabilmektedir.
Bir Hesap Planı da daha stratejik bir role sahiptir. Hesap Planı, kategorileri ve alt kategorileri kullanarak kolayca aranır ve yıllar içinde birikebilen bilgilere sahiptir. Bu, işletmenin nasıl gittiğini ve nerelerde iyileştirilebileceğini gösteren derin analizlere ve ayrıntılı finansal incelemelere olanak tanır.
Hesap Planı, işletmenizin finansmanını yönetmede önemli bir araçtır. İşlemlerin kaydedilmesinde insan hatalarının önlenmesine yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle bir ekibin, işin kendi kısmında finansal raporlamayı nasıl takip edeceğini bilmesini kolaylaştırmaktadır.
Bir Hesap Planı, şirketinizin finansal performansını izlemek ve ölçmek için kullanılan tüm farklı beyanları kodlayarak ve bunlara referans vererek hem hızlı aramalara hem de ayrıntılı analize olanak tanır. Bu, işletmenizin bugün nerede olduğunu ve gelecekte kârınızı artırmak için ne yapmanız gerekebileceğini görmenize yardımcı olabilmektedir.